Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

AZ UTE-S LÁNYOK EGYMÁST SEGÍTVE KÉSZÜLNEK ÚJRA A JUNIOR EB-RE

Torna szakosztály 2020-07-23

Az UTE tornaszakosztályának két juniorválogatott leányversenyzője, Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett is teljesen elölről kezdte a munkát a visszatérés után.

Az 1885-ben megalakult UTE idén 135. születésnapját ünnepli.

Szakosztályai közül elsőként látott napvilágot a torna, amely jelenleg négy szakággal, a női, a férfi, a gumiasztal és a szabadidősporttal működik sikeresen. Juhász Judit, „Jutka néni” szakosztályvezető felügyelete mellett a Szilágyi úti tornacsarnokban folyik a munka, a női szakág korosztályaiban hatvan versenyzőt számlálni. A terembe lépve alig találni szabad helyet, lila-fehér dresszbe öltözött lányok tartják örökmozgásban a csarnokot, amely dobbanásoktól és szivacspuffanásoktól hangos. Kaptay József hosszú évek óta foglalkozik a fiatalokkal.

„A vírus miatti szünetet követően nehéz volt visszaállni – mondja a szakember. – Úgy gondolom, a gyerekek elsősorban azt szokták meg ez idő alatt, hogy otthon teljesen szabadon edzettek. Amikor nekik jól esett, akkor csinálták a feladatokat. Ez nagyon visszavetette a fizikai képességeket. Van két juniorválogatott tornászlányunk. Ők a decemberre halasztott junior Európa-bajnokságra készülnek, ami még messzinek tűnik, de azokat az elemeket, amelyeket ők már megcsináltak az első negyedévben, teljesen elölről kellett kezdeniük. Most vagyunk abban a fázisban, hogy az elemeket elkezdtük kötni. Nem egyszerű, mert arra is törekszünk, hogy tökéletesen csinálják, és arra is, hogy haladjunk.”

Az említett két 2005-ös születésű, azaz utolsó éves juniorversenyző, Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett látszólag töretlen lelkesedéssel és kitartással gyakorol. Előbbi ecseteli, hogy reggelente erősítéssel kezd, aztán vagy felemás korláton, vagy gerendán indul be a munka, de még egy szernek az „átnézése” belefér az ebédszünetig, ami után jön egy kis balett, majd újra visszatérés a szerekre.

„Remélem, hogy lesz junior Eb, és nagyon szeretnék rendesen felkészülni rá, hogy meg tudjam mutatni, mit gyakoroltam eddig – említi meg Szilágyi Nikolett, aki tavaly tagja volt a magyar leánycsapatnak a győri junior-világbajnokságon. – A tavalyi vb-szereplés talán jelent kicsike előnyt. Minden verseny más, de abban biztosan lesz tapasztalatom, hogy a nézők milyen hatással vannak a versenyzőkre, és hogy milyen porondon szerepelni. Anettel nagyon jó a kapcsolatom, barátok vagyunk, és mindig segítünk, szurkolunk egymásnak.”

„Most felemás korláton tanultam egy új elemet, és ha ezt sikerül berakni a gyakorlatba, az sokat segíthet, csak a külalakra és a testtartásra kell jobban figyeljek – számol be Nerhof Anett. – A talajon szükséges még egy új elemet beépítenem, ugrásban még húzogatom vissza a csavart, és gerendán is van mit gyakorolni. Az Európa-bajnokság december végén lesz, ilyen későn még sosem versenyeztem, de ugyanúgy fel kell rá készülni. Nikivel igyekszünk segíteni egymásnak.”

A juniorválogatott számára augusztus 19-én rendeznek felmérőt a tervek szerint, azután az erőpróba után szűkül tovább a keret. A lányok másik felkészítője, Harangozó Ildikó elmondta, a márciusi leálláskor már teljesen készen voltak tanítványai gyakorlatai, de most mindent a megfelelő óvatossággal kellett reprodukálni.

„Nagyon elővigyázatosnak kell lenni a sérülésveszély miatt, hiszen ha túlságosan leterheljük az izmokat, akkor az szakadhat. Ezt szem előtt tartva készülünk. Niki profitálhat a tavalyi junior-világbajnokságból. Jól eső érzés volt számára, hogy ennyien szurkoltak neki hazai környezetben, ugyanakkor súly is került a vállára, hiszen elvárták tőle, jól szerepeljen. A junior Eb ebből a szempontból Anettnek lenne fontos, mert ő még nem volt pódiumon. Ezt neki is ki kellene próbálnia, mielőtt végleg a felnőttmezőnybe lép, hiszen a szerek teljesen másképp viselkednek.”

A junior Európa-bajnokságot jelen állás szerint december 17. és 20. között rendezik az azeri fővárosban, Bakuban.

(forrás: nemzetisport.hu)

 

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41