Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

Ma 29 éves Berki Krisztián

Torna szakosztály 2014-03-18

1985. március 18-án Budapesten született, 2002-ben a KSI sportolójaként a junior Európa-bajnokságon lólengésben második volt. A felnőtt mesterfokú magyar bajnokságon megnyerte a lólengést. A debreceni szerenkénti világbajnokságon kilencedik lett. 2005-ben Rio de Janeiróban vk-versenyt nyert. A ljubljanai Eb-n lólengésben bronzérmes lett.

2005-ben New Yorkban ötödik, Gentben és Párizsban harmadik, São Paulóban második, Mariborban első volt. A debreceni Eb-n aranyérmes lett. A melbourne-i világbajnokságon a negyedik helyen végzett. A 2006-os világkupa szezonban Lyonban harmadik, Cottbusban és Stuttgartban első, Gentben Moszkvában és Mariborban második lett.

(foto: ujpest.hu)

2007-ben igazolt klubunkhoz. Az Európa-bajnokságon aranyérmes lett. 2008-ban Dohában negyedik, Moszkvában harmadik, Glasgow-ban első volt. Az Európa-bajnokságon lólengésben aranyérmes volt. Madridban, a vk-döntőn második lett.

2009-ben Montrealban első, Stuttgartban harmadik helyen végzett. Az Európa-bajnokságon és az universiadén aranyérmet szerzett. A világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott. 2010-ben a vk-versenyek közül Dohában, Eszéken és Stuttgartban lett első, a világbajnokságon aranyérmet szerzett. Az év végén a legjobb magyar sportolónak választották.

2011-ben megnyerte az Európa-bajnokságot és a világbajnokságot is. A vb-n ezúttal gyűrűn és nyújtón is indult. A világkupában Moszkvában első, Gentben második volt. Az év végén ismét a legjobb hazai sportolónak választották. 2012-ben a kínai Cepóban nyert vk versenyt, Mariborban harmadik volt. Az Európa-bajnokságon újra aranyérmes lett. Az olimpián a lólengés selejtezőjében egy elemet kihagyott a gyakorlatából, de a pontszáma így is az ötödik helyen juttatta a fináléba a szeren. A döntőben hibátlan gyakorlatára 16.066-os pontszámot kapott, akárcsak Louis Smith; a holtversenyt a gyakorlatának magasabb kivitelezési pontszáma döntötte el Berki javára, aki megnyerte első olimpiai aranyérmét.

2012-ben Újpest díszpolgárává választották.

A 2013-as Európa-bajnokságon második helyen végzett lólengésben. Idén január 22-én, szerdán este fél kilenckor megszületett sportolónk kislánya - 54 centivel és 2900 grammal. Néhány nappal megnyerte a cottbusi tornát.

 

SOK SIKERT ÉS NAGYON BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT KÍVÁNUNK KRISZTIÁN!

Képek

I.Farsangi Teremtorna - 2019.február 9. című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41